Intressant fakta om bilens utveckling

Till skillnad från hur det var förr så har bilen idag funktioner så som komfort och snabbhet, och är mycket mer lugnt och säkert att använda sig av. Under de senaste åren har bilen genomgått många förändringar, och dessa har gjort dem allt mer eftertraktade av nästintill alla sorts konsumenter. Hela tillverkningsprocessen genererar miljontals arbeten över hela världen och rör en marknad med flera miljarder dollar. Detta genererar i sin tur också vinster för multinationella företag som verkar inom fordonsindustrin. Idag är bilen det vanligaste motordrivna fordonet runt om i hela världen.

Nedan följer intressant fakta om olika milstolpar i bilens historia. Sådan fakta som man kanske undrar över men aldrig egentligen har vetat svaret på. 

Historisk fakta om bilen

Intresset för bilen var först väldigt begränsat och det var inte många personer som kände till uppfinningen. När bilen visades upp i en utställning i Paris 1889 tog intresset fart bland allmänheten och spreds snabbt runt hela världen. Första bilen som tillverkades hade endast 3 hjul och liknande mer en vagn än en bil. I början på 1900-talet var de flesta bilar som producerades drivna med el eller ånga. Det var inte förrän på 1920-talet som bilar med bensinmotorer utvecklades så att den vanliga konsumenten kunde välja detta som preferens.

Den första tävlingen med bilar i historien inträffade den 22 juli 1894. Rutten var mellan de franska städerna Paris och Rouen. Loppets bana var totalt 125 km. Det deltog totalt 32 bilar men endast 8 lyckades köra klart. Loppet kammades hem av den franska föraren Albert de Dion, men eftersom han bruttit mot flera regler så blev han diskvalificerad och av med priset. Istället gav domarna priset till tillverkarna av Panhard Et Lavassor och Peugeot.

Första däcket samt billigaste och snabbaste bilen genom historien

Det första bildäcket lanserades 1895 av det franska företaget Michelin. Automobile Day firas den 13 maj och Automotive Industry Day den 10 november. Den billigaste bilen som marknadsfördes i bilens historia var Flyer 1922. Producerat av det amerikanska företaget Briggs & Stratton såldes bilen för 150 dollar (ca 1800 USD i dagsläget) i början av 1920-talet. En av de snabbaste bilarna i världen idag är Bugatti Veyron. Den kan nå en imponerande hastighet på hela 431 km/h.

Leave a Comment

shesha