Utvecklingen av Benz & Co till Mercedes-Benz

Idag är märket Mercedes-Benz känt för sina häftiga lyxbilar, men företaget har sitt ursprung hos företaget Benz & Co. Första personen som utvecklade en bil för företaget var grundaren Karl Benz som även är grundaren för Mercedes Benz. Benz & Co fick dock en gång i tiden vara med om en annan sammanslagning med en av sina största rivaler, nämligen Daimler.

Varför valde Benz & Co och Daimler att samarbeta?

Efter första världskriget valde Daimler och Karl Benz att arbeta tillsammans för att försöka hjälpa Tyskland ut den ekonomiska krisen man befann sig i. 1924 slogs därför företagen ihop och gick därefter under namnet Daimler-Benz AG. Mercedes-Benz är en undergrupp inom företaget Daimler AG.

Hur uppstod Mercedes-Benz?

Man kan ställa sig frågan vart namnet Mercedes kom in i leken. Det var nämligen så att grundaren till Daimler fick in en stor beställning från en köpare vid namn Emil Jellinek. Han skulle köpa in hela 36 bilar, men endast om hans dotters namn, Mercedes, stod skrivet vid nästkommande modells motor. Daimler gick med på detta men vid överenskommelsen så hade sammanslagningen med Benz & Co ännu inte hänt. Efter sammanslagningen så kunde inte Daimler ta bort namnet Mercedes och Karl valde då att lägga till sitt eget efternamn, därav Mercedes-Benz.

Leave a Comment

shesha