Historisk tillbakablick kring bilar och miljön

Elbilen har idag antagit status som en av symbolerna för miljöskydd och bekämpning av global uppvärmning, eftersom de enligt studier inte släpper ut gaser som skadar miljön eller hälsan. Dessutom är elbilen också förknippad med högteknologin från fordonsindustrin och på detta sätt ständigt beskrivs som “den bästa prestationen inom modern teknik”.

Konkurrens mellan el, ånga och förbränningsmotorn

Även om det verkar som att idén med elbilar är något extremt modernt, infördes de första modellerna redan på mitten av 1880-talet. Vid sekelskiftet mellan 1800-talet och 1900-talet konkurrerade tre olika bilmodeller på marknaden: el, ånga och inre förbränning. Under åren tog bilar med en förbränningsmotor ledningen och de andra varianterna lades blev allt mindre populära. De faktorer som gjort att förbränningsmotorerna blivit så populära är att priset då det är billiga, det är lätt att hitta och producera bränslet samt enklare att distribuera. Dessutom gav bilarna med förbrännningsmotor större autonomi då man kunde resa längre sträckor, än exemplevis med eldrivna billar då man var tvungen att ladda batteriet.

Naturligtvis tänkte man inte då på luftföroreningar eller något annat som kunde ha negativa effekter på miljön. Så med populariseringen av bilen, särskilt tack vare Fords berömda T-modell, började städerna bli överfulla med bilar vilket därmed också ledde till förorening.

Leave a Comment

shesha