Vem var Karl Benz?

Det kan ibland vara svårt att definiera exakt vem som uppfann vad, eftersom det under historiens gång har funnits flera olika personer som utvecklat ny teknik på olika platser runt om på jorden. Samtidigt kan det ibland också vara svårt att definiera när exakt något blev till. Bilen har blivit en viktig sak i de flesta människors liv, men få vet vem som uppfann bilen och när detta inträffade.

I den här artikeln beskriver vi hur bilen utvecklats till vad den är idag. Men innan vi pratar om bilens utveckling måste vi svara på den allra vanligaste funderingen:

Vem uppfann bilen?

Generellt så brukar man prata om att det var Karl Benz som uppfann bilen. Han föddes i Tyskland 1844. Benz förlorade sin far när han var 2 år gammal och uppfostrades då endast av sin mamma under mycket fattiga omständigheter. Även om livet inte var lätt för familjen så såg modern till att sätta Benz i skolan så att han fick en ordentlig utbildning. År 1871 tog han examen inom maskinteknik från Karlsruhe Universitet.

Efter att ha tagit examen så öppnade Benz sitt första företag med hjälp av August Ritter. De startade en fabrik som fungerade både som verkstad och stålgjuteri. Dock gick inte affärerna så bra och de var tvungna att ta in fler partners för att få fabriken att gå runt ekonomiskt. Då Benz förlorade allt mer inflytande över fabriken valde han att lämna företaget 1883. Han gifte sig kort därefter med Bertha Ringer som senare kom att bli känd för att vara den första personen som kört en längre sträcka med ett fordon, vilket genomfördes med en av bilmodellerna som Benz skapat.

Leave a Comment

shesha