Lasta din bil på rätt sätt

Det finns flertalet anledningar till att äga en bil, beroende på intresse och behov. Gemensamt för många är dock att kunna använda sitt fordon till att transportera annat än människor; om inte annat att få plats med matkassarna i samband med storhandlandet. En bil kan förstås lastas med så mycket mer än så och ibland krävs det planering för att få plats med det som önskas. Särskilt gäller detta om det handlar om fraktande av skrymmande föremål, eller där bilen behöver packas full med diverse saker. Inte sällan behöver lastutrymmet utökas på olika sätt, antingen genom att använda sig av en släpkärra (något som kan kännas lite omständligt) eller en takbox.

En takbox är ett smidigt sätt att få plats med extra saker som ska med på semestern eller vid annat tillfälle där du behöver utökade lastmöjligheter. En förutsättning för att montera en takbox är dock att du har någon form av takräcke på bilen. Takräcken finns till de allra flesta bilmodeller på marknaden; om du exempelvis äger en Volkswagen Caddy hittar du det du söker på https://www.transportstyling.se/transportbilstillbehor/volkswagen/caddy/takracke-takrails/, där du samtidigt finner många andra tillbehör till din bil.

Kombi för storlastaren

De som räknar med att lasta mycket i sin bil satsar förstås på en kombi i första hand. Här finns ett i det närmaste fyrkantigt lastutrymme där det ofta går att få plats med föremål som är rejält skrymmande. Framförallt går det att få plats med mer än i en vanlig sedan-modell. För att kunna frakta långa föremål är det en klar fördel med fällbart baksäte, något som finns i de flesta bilar. Som regel är baksätet delbart, vilket innebär att antingen 40 % eller 60 % av baksätets ryggstöd fälls. Det här är flexibelt eftersom det gör att du fortfarande kan ha en passagerare i baksätet.

Kör försiktigt

Något som är mycket viktigt när du kör omkring med en lastad bil är att du ska förankra lasten ordentligt. Om det ligger saker lösa i bilen – och framförallt föremål av det tyngre slaget – kan det här utgöra en livsfara vid körning. Det kan exempelvis finnas tillfällen då du behöver göra en hastig inbromsning, med den följden att lösa föremål kan kastas framåt. Med andra ord är detta något som du bör ta med i beräkningen när du lastar bilen full. Många bilar går att förse med någon form av lastgaller som förhindrar lasten att lämna bagageutrymmet. Det här gäller dock förstås inte när du fällt ryggstöden i baksätet. Självklart är det inte helt lätt att förankra all last, men du kan försöka så långt det är möjligt med bagageband och liknande. Det viktigaste är ändå att du kör försiktigt och planerar din körning väl, så att du slipper hastiga inbromsningar i onödan.

Leave a Comment

shesha