Låt hunden åka tryggt i bilen

Ibland är det så att man behöver ta med sig sin hund när man ska åka någonstans. Om man ska åka bil gäller det att hunden sitter säkert, både för sin egen och för andras del. En lös hund kan göra att föraren inte kan koncentrera sig på körningen och dessutom kan hunden skadas allvarligt vid en krock. Om något skulle hända finns det också en stor risk att hunden springer bort om den inte sitter fast på något sätt. Men hur åker hunden egentligen säkert?

Hundbur

Det allra bästa alternativet är en hundbur. Genom att välja en variant som fått “Bäst i test” i Teknikens Värld kan man vara säker på att hunden både åker tryggt och bekvämt i bilen. Hundburen kan antingen placeras i bagageutrymmet eller i baksätet. Det är dock viktigt att buren sätts fast ordentligt så att den inte kan flytta på sig om man skulle behöva bromsa kraftigt. En hund som sitter i en bra hundbur kan ofta klara sig utan allvarliga skador även vid en kraftigare kollision.

Bilbälte för hunden

Om man inte har möjlighet att ha en hundbur i bilen kan ett säkerhetsbälte för hunden också vara en lösning. Det är en speciell sele som sätts fast i det vanliga bilbältet. Det här fungerar ofta bra på lugna och snälla hundar men risken finns alltid att hunden kan ta sig ur selen och om det sker under färd kan det gå riktigt illa. Hunden är inte heller lika skyddad om något händer och dessutom måste man med den här lösningen ha hunden i baksätet. Om hunden är smutsig eller råkar kissa på sig kan det bli väldigt svårt att få rent bilens klädsel och det krävs i regel att bilen lämnas in för att man ska få den riktigt ren.

Krav på säkert färdsätt

Om man blir stoppad av polisen kan man faktiskt få böter om hunden inte sitter säkert. Hunden räknas som last och den måste vara säkrad i bilen.

Hur stor måste hundburen vara?

Hos jordbruksverket kan man läsa mer om de regler som gäller för hur stor en hundbur måste vara när en hund ska transporteras i den. Det finns nämligen minsta mått som buren måste uppfylla av djurskyddsskäl. Dessutom finns det tillfällen då man inte får transportera hunden om det inte rör sig om en akut transport till veterinär.

Hundar och åksjuka

Det är inte alls ovanligt att hundar bli åksjuka. Ibland är det bara under tiden hunden är ung den är åksjuk och sedan växer det bort. Man kan också vänja hunden stegvis vid att åka bil. Då bör man köra korta sträckor som sedan ökas på allt mer. Om det inte hjälper kan man behöva besöka veterinären för att få lugnande medel om man måste åka längre sträckor.

Leave a Comment

shesha