Miljö och bilkörning

De flesta av oss använder bil samtidigt som vi också vill minska på våra klimatavtryck. Bilismen har, tillsammans med flyget, blivit en slags symbol för klimatförändringarna och den livsstilsförändring som vi kanske behöver göra.

Klimatförändringarna

De flesta av oss kan se effekterna av klimatförändringarna på både nyheterna – kraftigare stormar, mer torka och större bränder – och i vår närmiljö. Årstiderna är inte som de borde vara och vissa djur, som bin och fiskar, blir det färre av. Bilismen och vår sköna västerländska livsstil är en bidragande orsak till problemet; särskilt som fattigare människor självklart också vill leva som vi gör. Många av oss vill förbättra klimatet, men samtidigt vill vi leva bekväma vardagsliv.

Bilen – frihet och miljöbov

Det är många som behöver använda bil till vardags. Det är inte möjligt för alla att ta cykeln, bussen eller pendeltåget till jobbet – även om de skulle vilja det och rent av skulle tjäna på det ekonomiskt. Det finns andra som skulle kunna åka med kommunala transporter, men det skulle innebära mycket längre pendeltid i jämförelse med att ta bilen till jobbet. Om du kör mycket bil är det viktigt med bra däck – hos www.hjuldepan.se hittar du enkelt kompletta däckuppsättningar till bra pris. Om du behöver använda bilen kan du ändå minska på dina klimatavtryck.

Minska avtrycken

Det första som du kan göra för att minska på dina klimatavtryck är att köra mindre bil. Köp en cykel och använd den kortare sträckor – det kommer både du och miljön att må bra av. Om du hellre går, bör du investera i ett par bra promenadskor. Det är svårt att börja gå och cykla till affären eller vänner, om du inte har rätt utrustning: tåliga kläder, bra ryggsäck och skor.

Om du behöver använda bilen till arbetet bör du undersöka om det finns fler personer som åker ungefär samma sträcka som du. Om du kan köra bilen en mil och sedan samåka med en arbetskamrat den andra milen, kommer du både att spara in pengar och miljö. Det är inte alltid möjligt att samåka, men försök att samåka så mycket som möjligt. Det är också ett bra sätt att lära känna nya personer på och få fler vänner!

Kör saktare och lugnare

När du kör bil kan du välja mellan att köra som vanligt eller att köra mer miljövänligt. Ju mjukare du kör, desto bättre för miljön. Du ska undvika tomgångskörning, ligga på låga växlar och att köra för fort. Det sistnämnda kan verka tråkigt, men det gör stor skillnad om du kan hålla dig kring 80 km/h. Av miljöskäl föreslogs det av experter att fri hastighet skulle tas bort från tyska Autobahn, men det röstades ner i den tyska riksdagen. Men det betyder inte att man behöver köra så snabbt som man får – vare sig du är på svenska vägar eller på Autobahn. Det är inte heller alla som kan byta ut den vanliga bensin- eller dieselbilen mot en hybrid- eller en elbil, däremot kan du skaffa en bränslesnål bil att pendla med. En minskning från 0,7 liter per mil till 0,5 liter per mil gör skillnad.

Leave a Comment

shesha