Så blir bilsemestern både billigare och mer miljövänlig

Nu under Coronapandemin är det extra många av oss som kommer använda bilen under semestern. Det minskar smittorisken, samtidigt som det ger oss möjlighet att åka på semester, träffa släkt och vänner och få göra spännande upplevelser. Här kommer tipsen på hur du kan göra bilsemestern både billig och mer miljövänlig.

Härliga bilsemester

Det är härligt att få packa bilen, sätta sig i den och sedan dra iväg. Bilen ger oss så mycket frihet och möjligheter. Vi kan stanna vid en vacker sjö och bada, grilla vid en fors eller så kan vi ta oss till vännerna som bor långt ute på landet utan att behöva bry oss om busstider. Det är inte konstigt att bilen är så älskad, särskilt inte i ett så stort och avlångt land som Sverige. Men det kostar att köra bil: dels bränslet, dels tar det tid och kraft att sitta bakom ratten. Sedan måste man stanna och äta och sova någonstans. För en barnfamilj kan det bli riktigt dyrt om man inte planerar väl.

Så gör du bilsemestern mer miljövänlig

Men det är inte bara Coronapandemin som ställer till det för oss. Vi behöver också tänka på klimatförändringarna och det är många av oss som vill leva så klimatsmart som möjligt. Hur kan du då förbruka mindre bränsle när du kör bil? Det handlar om flera faktorer. Det beror bland annat på hur bränslesnål bil du har. Ju mindre bilen drar per mil, desto bättre är det för miljön. Om du har en dieselbil kan du satsa på dieseloptimering, så sparar du både bränsle och pengar. Du förbrukar också mindre bränsle om du kör mer klimatvänligt: håll jämn hastighet, gasa inte för mycket och ligg på mellan 80 och 90 km/h, istället för att köra i 120 km/h. Om ni är ett kompisgäng kommer ni båda är spara pengar och vara mer klimatvänliga om ni åker tillsammans, istället för att ni tar en varsin bil. Om ni är flera som ska åka upp till Norrland eller Skåne från Stockholm, se till att samåka istället. Det blir bättre för både plånbok och omvärlden. Hur miljövänlig resan blir beror också på hur mycket som ni åker. Ta med cyklar. Sätt fast dem på taket eller på dragkroken. Cykla korta sträckor istället för att ta bilen, så kommer ni både att göra klimatet, plånboken och hälsan en tjänst.

Leave a Comment

shesha